
У всьому світі японська кухня вважається еталоном здорового харчування. Географія – одна з причин багатовікової закритості Японії від світу – багато в чому вона й визначила своєрідність японської їжі. Оригінальність виявляється навіть не стільки в інгредієнтах, а в перевірених часом способах приготування і подачі. Але головна особливість і характерна риса японської кухні – це увага до деталей. У ній важливі нюанси і півтони, ритуали і правила. Японські кухарі готують лише зі свіжих інгредієнтів, тому кожне блюдо стає частиною природного циклу, продовженням думки про вічну зміну пір року.
Мабуть, ні в одній кухні світу не приділяють стільки уваги сервіровці і подачі страв, як в японській. Традиційна столовий посуд, різноманітна за розмірами, формою і матеріалами, являє собою поєднання краси і мінімалізму. Те ж саме можна сказати про розкладці їжі, наприклад, сашимі і суші, і її виготовленні – квітами, травою, листям. Кожна тарілка – справжній шедевр!
Зміна пір року миттєво відбивається у японців на столі.
Після приготування продукти повинні зберігати свій натуральний смак і текстуру, а численні приправи і спеції лише підкреслюють і посилюють аромат. Серед головних приправ – зроблені за традиційною технологією соєвий соус і місо. Вони існують в трьох основних варіантах, розрізняючи за смаком і кольором.
Для японської кухні характерні природні способи збереження смаку риби, овочів, фруктів, бобів, дарів моря, соєвого сиру тофу.
Основний продукт японської кухні, що лежить в основі практично всіх страв, – це рис. Цікаво, що навіть саме слово «страва» – гохан – в буквальному перекладі з японської означає «варений рис». У селах рис досі їдять по 3 рази на день, разом зі звичайною рибою, тарілкою супу о-місо і маринованими овочами.
Ще 150 років тому японці побоювалися їсти м’ясо, і сучасна японська кухня досі базується в основному на морепродуктах і стравах, приготованих з багатих протеїнами бобових соєвих продуктів – таких, як тофу, юба (пінка, знята з соєвого молока), натто (блюдо з перебродили бобів), соєвий соус і місо суп.
Велику роль в японській кухні грають також і свіжі інгредієнти – морепродукти, овочі і гриби, асортимент яких залежить від пори року.
Скуштувати страви справжньої японської кухні в Черкасах ви можете у нас в суші-барі «Фугу».