
Алкогольні напої займають особливе місце в Японії.
Звичайною справою для японців є проводження часу в ресторанах, таким чином в Японії практикують збільшення громадських і офіційних зв’язків. Може це і стало причиною величезного вибору в алкоголі.
Особливі різновиди алкоголю в Японії:
Пиво – є найпоширенішим в країні. Знамениті заводи по варені пива-Asahi, Suntory, Sapporo. Виробництво пива імпортували на острів Хоккайдо з Німеччини.
Happoshu ( «Блискучий алкоголь») – його винайшли зовсім недавно. Напій має менше солоду, приємний на смак, аромат нагадує пиво.
«Третє пиво» ( «Shin Janru» or «New Genre») – напій з’явився недавно. Він має схожість з пивом, тільки на зміну солоду включає в себе сою або пшеницю.
Рисове вино – знамените як саке. Крім основних марок існує багато місцевих рисових вин. Склад алкоголю як правило 10-20%. Саке вживають підігрітим і охолодженим. Перш ніж прийняти напій, його фільтрують.
Shochu, Awamori – містить алкоголь від 20 до 40 відсотків. Для приготування напою використовують рис, пшеницю або цукровий буряк. Подача напою: додають лід, воду або сік. Відмінністю Awamori від Shochu є те, що його варять з довгастого тайського рису і чорної грунту koji.
Chuhai – напій з фруктів. Містить алкоголь 5-8%. Chuhai має різноманітні сезонні аромати.
Сливове вино (Umeshu) – готують зі слив, цукру з доповненням shochu або nihonshu. Від нього будуть в захваті навіть ті, хто не вживає алкоголь. Його зазвичай варять будинку, але в продажу сливове вино також є.
Величезною популярністю в країні користується вино, яке прибуло з Франції, Італії, США та Австралії – червоні, білі та ігристі вина. Префектура Яманаші – сама славнозвісна пивоварня на території Японії.
Наявність японського алкоголю можна побачити в винних магазинах, супермаркетах і в торгових автоматах, які відкриті до 11-ї години вечора. Пити алкоголь в країні дозволено з 20 років.